Nieuws lezen

16/01/2016
Terreuraanslag in Ouagadougou 15 en 16 januari 2016
 In de avond van 15 januari vond er een terreuraanslag plaats in de hoofdstad van Burkina Faso. Terroristen gijzelden gasten in het hotel Spendid en schoten, daaraan voorafgaand, bezoekers neer in Café Capuccino, tegenover het hotel. De gijzelingsactie werd de volgende morgen beëindigd met hulp van Franse troepen. Er zijn totaal 30 doden en veel gewonden te betreuren. 
Op dat moment verbleef Dianne Nicolaï voor AFOS in Ouagadougou om projecten te bezoeken van de organisatie ZENA en Zeewolde Werelddorp. Twintig minuten voor de aanslag, was ze nog met enkele mensen van de organisatie in Café Capuccino om afscheid te nemen. De volgende dag zou ze vertrekken naar Nederland. De opluchting was groot toen ze veilig thuis was.

In december 2015 kon de inzamelingsactie voor het zonnepanelenproject afgerond worden. Wilde Ganzen heeft inmiddels het bedrag naar Burkina Faso overgemaakt om de laatste zonnepanelen te kunnen installeren. Het project is ruim binnen de geplande tijd gerealiseerd. Het doel was om dit nog in het millenniumdoelenjaar 2015, te halen. 
Het land heeft het de laatste jaren zwaar te verduren. In oktober 2014 waren er hevige onlusten in de hoofdstad vanwege de plannen van de  president. Hij wilde, na 27 jaar aan de macht te zijn geweest, de wet veranderen om nog langer te kunnen regeren. Het volk kwam massaal in opstand en na enkele dagen begreep Blaise Compaoré dat de volksbeweging tegen hem deze keer niet te stuiten viel. Hij vluchtte naar het buitenland en Kafando werd als interim-president aangesteld. In september 2015 werd een coup gepleegd door de presidentiële garde van de ex-president. Opnieuw hevige onlusten als reactie op deze coup van de bevolking. Dankzij bemiddeling van de presidenten van de omliggende landen werd de coup verijdeld en keerde de rust snel weer. De geplande verkiezingen in oktober, konden alsnog op 29 november zonder problemen plaatsvinden. Met ruime meerderheid werd Roch Marc Kaboré tot president gekozen. 
De aanslag op 15 januari 2016 door terroristen is een grote tegenslag voor het land.
Des te meer zet AFOS zich het komende jaar in om de mensen, waarmee we verbonden zijn, een hart onder de riem te steken.
Terug

Als u ons werk wilt steunen?

Wordt dan donateur of maak een bedrag over op ons bankrekening nummer NL08 INGB 00021.77.720 t.n.v AFOS te Dronten.