Publiciteit


Jaarverslagen


Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2013

December 2019

11 december kerstmarkt voor het personeel van de De Meerpaal
20 december kerstmarkt voor het personeel van Landbouw Hogeschool AERES.


November 2019
De Nieuwsbrief 2019 van AFOS is uit.
Nieuwsbrief AFOS november 2019
Collecte 10 nov. in de prot.gemeente Dronten bracht € 853,45 op.
Leerlingen van groep 6,7 en 8 van basisschool De Wingerd in Biddinghuizen haalden met Sint -Maarten € 152 op voor het waterproject.
Kreativo verkoopt kerstkaarten voor AFOS in de Bibliotheek. 
                                     


Oktober 2019
Reparatie waterpomp in Oudalan. Mogelijk gemaakt door bijdrage AFOS  € 2400
Augustus 2019 Lees de Nieuwsbrief van St. Steun voor Oudalan. (http://www.steunvooroudalan.com) 
Nieuws over de situatie in de noordelijkste provincie van Burkina Faso: 
-Het vluchtelingenprobleem
-De watervoorziening
-Het succes van de groentetuinen
-De plannen voor het opruimen van het plastic zwerfafval.
Nieuwsbrief Steun voor Oudalan aug 2019.pdf

filmpje over het plasticfreeproject in Oudalan


filmpje over het grote watertekort in Oudalan
2019 Pasticfreeproject gestart.
In het voorjaar van 2019 heeft stichting Steun voor Oudalan geld overgemaakt naar de partnerorganisatie in Burkina Faso om een begin te maken met het project "Plasticfree voor Gorom-Gorom"
Mede dankzij de bijdrage van AFOS en de 50% subsidie van Wilde Ganzen kon er materiaal aangeschaft worden voor de eerste fase van dit belangrijke project.
Uit het filmpje wat gemaakt is door de VPRO over de vervuiling door het plastic zwerfafval in het noorden van Burkina Faso, blijkt hoe deze vervuiling de gezondheid van mens en dier aantast.
De bevolking wil zich inzetten, aangemoedigd door gemeente en onze partnerorganisatie "Association Dagnal Robe" (ADR), om dit grote probleem te bestrijden.
Inmiddels is er materiaal ingekocht.
Helaas moet men voorzichtig te werk gaan omdat aanslagen en geweld door terroristiche groeperingen de bevolking teisteren. Het zo vredige Burkina Faso verkeert in een zeer zorgelijke periode door de instabiele situatie  van veel aangrenzende West-Afrikaanse landen, zoals b.v. Mali.
Het is op dit moment onverantwoord om als blanke de projecten te bezoeken. Gelukkig blijft ADR actief om de projecten te laten slagen. Er is dagelijks contact met de coördinator.


juni 2019

Vanwege het geweld en de onrustige situatie zijn er veel mensen gevlucht van de grensstreek naar families in Gorom-Gorom. De toch al zeer droge regio heeft nu te kampen met nog meer mensen die water nodig hebben.
Bij de waterpompen staan lange rijen jerrycans om gevuld te worden.


 

Jubileumjaar 2018

13 december    Kerstmarkt voor personeel De Meerpaal

Ook AFOS mocht deelnemen aan het feestje in De Meerpaal waar we artikelen uit Burkina Faso verkochten en onze zelfgemaakte jam. Het was een heel gezellig samenzijn en de opbrengst voor AFOS was € 270.

          


11 november Sint Maartenactie

In Biddinghuizen zijn de leerlingen en leerkrachten van de basisschool De Wingerd nog altijd enthousiast om mee te doen met de Sint Maartenactie.

        

Dit jaar werd er voorlichting op school gegeven over het "Plasticfreeproject". In het noorden van Burkinia Faso komt men om in het plastic zwerfafval. De laatste jaren worden veel producten in plastic verpakt verkocht. Net als in Nederland, met dit verschil dat er geen vuilophaaldiensten zijn en geen containers om het vuil in te deponeren. Alles wordt weggegooid met als gevolg dat dieren plastic eten, het water in het eens zo schone meer vervuild raakt en niet drinkbaar meer is. Kinderen staan bloot aan een bron van ziektekiemen. Vanuit de bevolking is nu het initiatief ontstaan om het zwerfafval in te zamelen en op te ruimen. Daarvoor is materiaal nodig en moet men de mensen eerst bewust maken van dit probleem. AFOS wil stichting Oudalan helpen om dit project te laten slagen. Ook Wilde Ganzen is bereid subsidie te geven.


    

9 november

Uit de Nieuwsbrief van Wilde Ganzen: Particuliere initiatieven in de spotlights. "Project gelukt." Project in de provincie Oudalan gesteund door AFOS.

 

Sla en komkommer groeien als kool

“Doordat we nu altijd water hebben kan ik blijven produceren en groente verkopen op de markt. Dat helpt mij enorm om mijn gezin te onderhouden.” Deelneemsters aan een tuinbouwproject in Burkina Faso zijn blij en enthousiast.

 

Irrigatie groentetuin Burkina Faso   Groentetuin vrouwen Burkina Faso
“Dit jaar was een goed jaar, veel beter dan daarvoor”, vertelt een van de vrouwen in haar moestuin. “We zijn nu bijna alle dagen in de tuin aan het werk omdat dankzij het project de putten vol water staan en de tuinen zijn afgerasterd. We hebben aardappelen, uien, sla, tomaten, aubergines, paprika, wortelen en komkommers geteeld.”

“De vrouwen kwamen naar ons”

“Met Wilde Ganzen ondersteunen we twee vrouwengroepen die ongeveer 25 kilometer bij elkaar vandaan wonen”, vertelt Dianne Nicolai van stichting Steun voor Oudalan. Oudalan is de meest noordelijke provincie in Burkina Faso en ligt in de Sahel, waar de omstandigheden moeilijk zijn. “De ene groep bestaat uit zestig vrouwen die al veel ervaring hebben met tuinbouw. Zij kwamen naar onze lokale organisatie, Association Dagnal Roobe, met de vraag of wij hun waterputten konden uitgraven, want die stonden droog. De vrouwen hebben nu weer genoeg water voor een goede oogst.”

“De tweede groep vrouwen heeft minder ervaring met het verbouwen van gewassen. Wij hebben ze in contact gebracht met de ervaren vrouwen, zodat ze kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast hebben we alle vrouwen uitgelegd hoe ze met druppelirrigatie kunnen werken. Deze vorm van bewatering zorgt voor de beste resultaten in dit moeilijke klimaat van droogte, hete zon en een regenseizoen waarbij alles onderstroomt.”
 

Sparen voor een geit

Een half jaar na de start van het project zijn de eerste resultaten binnen. Er is genoeg groente voor alle gezinnen en voor verkoop op de markt. En de vrouwen doen nog meer met de opbrengst. “Elke dinsdag geven we aan de voorzitter van onze vrouwengroep 1000 CFA-frank (ca. € 1,50)”, legt een deelneemster uit. “Hiermee sparen we met elkaar geld. Om de beurt krijgt iemand uit de groep een groot bedrag. Daarmee koopt zij een schaap of een geit. Dit helpt ons als er bijvoorbeeld iemand ziek is. Dan kunnen we medicijnen betalen door de geit te verkopen.”
 

3 november.  AFOS aanwezig op de kunstmarkt in de Flevomeer bibliotheek
Waar exposities van stichting Kunstraad Dronten doorgaans een select publiek trekken, was het op zaterdag 3 november een drukte van belang tijdens de interculturele kunstmarkt in de Flevomeer bibliotheek. Er was een enorme variatie aan kunstenaars en kunstwerken. Dit tot grote opluchting van organisator Ingrid van den Klooster: „Want het was voor ons ontzettend spannend.”

In het kader van de armoedebestrijding kreeg stichting Kunstraad Dronten in februari een subsidie van 3.000 euro van de gemeente Dronten. Met dit geld wilde de stichting kunstenaars met een laag inkomen een podium bieden.
Ook AFOS was present met schilderijen en artikelen voor de verkoop. De opbrengst is voor het water-en voedselzekerheidsproject in Burkina Faso.

    

27 september 2018 Burkina Faso  “Kleine projecten, maar toch heel zinvol”  Interview door Marten Groen: tekstschrijver Wilde Ganzen

Stichting AFOS uit Dronten bestaat dit jaar een halve eeuw en Wilde Ganzen vliegt al bijna 25 jaar voor hun projecten in Burkina Faso. Ditta Nicolaï vertelt waarom de inzet van AFOS zo zinvol is.


AFOS heet voluit Actiecomité Flevoland voor Ontwikkelingssamenwerking. Wat zegt u tegen mensen die vinden dat ontwikkelingshulp maar een druppel op een gloeiende plaat is?
Ditta Nicolaï: “Ik zeg altijd: je zal maar degene zijn die in armoede leeft en geholpen wordt met een zonnepaneel of een waterpomp vlakbij je deur. Dat is toch geweldig? Als je in het groot kijkt, ja dan zit de wereld vol ellende. Maar lees maar eens het verhaal van Mirjam Vossen, dan zie je dat ontwikkelingshulp helpt. Wij proberen daar met stichting AFOS in het klein aan bij te dragen. Op onze manier en met kleine stapjes.”

Zonne-energie Burkina Faso
Een project van stichting AFOS: zonnepanelen voor Burkina Faso.


Is dat ook uw drijfveer om dit werk te doen?
“Ja, ik vind het zinvol en leuk werk. De contacten met mensen in andere culturen hebben mijn leven verrijkt. Het is mooi om te zien dat het werk ook mijn dochter Dianne geraakt heeft. Zij ging voor haar studie naar Burkina Faso en werkt nu bij stichting Steun voor Oudalan.”

 

Terugkijkend op de afgelopen jaren, waar bent u het meest trots op?
“Dat we steeds zijn doorgegaan met het steunen van nieuwe projecten. Ik ben er zelf pas in 1994 bijgekomen, maar je had in het verleden verschillende partijen die ons hielpen bij de fondsenwerving: van de Novib tot NCDO. Dat is allemaal afgelopen. We zijn maar een klein clubje en afhankelijk van giften, maar we bestaan nog steeds. En we hebben er net twee nieuwe, jongere bestuursleden bijgekregen.”

“De maatschappij is ondertussen veranderd. Vroeger voerden in Dronten alle basisscholen met Sint Maarten actie voor AFOS. Nu doet nog maar een school dat. Ik begrijp het ook wel: mensen reizen veel meer, ze zien dat er ook in andere landen een schooltje nodig is. Elke school kiest nu zijn eigen project. Ach, het maakt ook niet uit. Als ze maar wat voor de wereld doen.”

Tuinbouwproject Burkina Faso
Tuinbouwproject voor vrouwen, met druppelirritatie.


Hoe kwamen jullie bij Wilde Ganzen terecht?
“In 1994 ondersteunde ik voor het eerst een project in Burkina Faso. Het ging om de aanleg van een waterpomp. Het bedrag dat we dachten nodig te hebben, bleek uiteindelijk twee keer zo hoog te zijn. Samen met AFOS heb ik bij Wilde Ganzen aangeklopt. Ik was de naam tegengekomen in de tv-gids. Sindsdien heeft Wilde Ganzen voor vele projecten van ons gevlogen en werken we fijn samen. Omdat ze ons kennen, is een subsidieaanvraag niet zo ingewikkeld. Er is een vertrouwensband ontstaan.”

 

Hoe ziet u de toekomst voor stichting AFOS?
“Zolang er projecten zijn waar wij iets voor kunnen betekenen, gaan we gewoon door. Zo steunen we kleine onderdelen van een groentetuinproject in het noorden van Burkina Faso. Vrouwen krijgen een stukje grond voor een moestuin met een druppelirrigatiesysteem, verbouwen er groenten die ze vervolgens weer verkopen. Met het verdiende geld ondersteunen ze hun gezin en kunnen de kinderen naar school. Het zijn kleine projecten, maar toch heel zinvol. En we zien dat het werkt! Mooi om dit soort projecten samen met Wilde Ganzen te blijven ondersteunen.”

 

Speciaal voor het 50-jarig bestaan van AFOS dook Ditta Nicolaï in de archieven en maakte ze een presentatie over de rijke geschiedenis van deze stichting uit Flevoland.
De presentatie staat op de pagina Geschiedenis

 

     


22 september   Ontwikkelingssamenwerking AFOS in Dronten viert halve eeuwfeest: „Weer nieuw elan”
Ditta Nicolaï blikt met de reünisten terug op 50 jaar AFOS.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.zondag 23 september 2018 11:04

DRONTEN - Actiecomité Flevoland voor Ontwikkelingssamenwerking (AFOS) vierde gisteren in de Open Hof het 50-jarig bestaan met een reünie. De club dreigde enigszins te vergrijzen en juist daarom is Ditta Nicolaï, de drijvende kracht achter de stichting, blij met de recente jonge aanwas: „Er zijn twee jongere mensen bereid gevonden voor het bestuur en daar zijn we heel blij mee. Dat geeft weer nieuw elan.”

De reünie werd gisteren door dertig mensen bijgewoond. „Een geslaagde dag, waarbij iedereen wel wat gesprekspartners vond uit de periode dat zij actief zijn geweest”, legt mevrouw Nicolaï uit, „De mensen vonden het een fijne dag en dus was het de moeite van het organiseren waard. ”De dag begon met een ontmoeting onder het genot van een kop koffie. Daarna volgde er een lunch, voorlichting over het huidige project van de stichting in Burkina Faso en een terugblik op de geschiedenis van AFOS. „Want vijftig jaar is niet niks”, weet Ditta Nicolaï.


Artikel in de Flevopost op 4 september


Juni 2018 
 Wilde Ganzen Magazine van 2 juni 2018 

Het tuinbouwproject van stichting Oudalan wordt in dit magazien beschreven als "mooi resultaat".  AFOS en de stichting in Burkina Faso werken samen aan dit project. 

       

Mei 2018   Gift Odd Fellows

AFOS mocht dit jaar een gift van € 1.000 ontvangen van Odd Fellows voor het water-en groetetuinproject in de provincie Oudalan in Burkina Faso.

Dronten - De tweedehandsboekenwinkel in het Dronter winkelcentrum is een vertrouwde verschijning. Odd Fellows Dronten verkoopt daar boeken, de opbrengst gaat naar lokale goede doelen. En dat loopt als een trein. Zo goed, dat er een stichting is opgericht.
 

                     Uitreiking van de cheques aan verschillende goede doelen.


April 2018   

Interview door Gitta Montanus in De Drontenaar

Maart 2018 

Stichting AFOS (De Naaste Veraf) bestaat 50 jaar.

AFOS (Actiecomité Flevoland voor OntwikkelingsSamenwerking) is opgericht in 1968. “Alles begon toen in 1968 iemand naar de toenmalige landdrost dr. Otto toestapte met de vraag of het openbaar lichaam een aantal mensen wilde steunen dat zich had aangesloten ten behoeve van het werk voor arme ontwikkelingsgebieden. De landdrost ”toverde” toen  een ambtenaar, (de heer A. Montanus), tevoorschijn, die part-time voor deze zaak werd ingezet. Dat was de start van AFOS” (Jan Aukema).  In 1987 fuseerde AFOS met de stichting De Naaste Veraf.
Eén van de doelstellingen was het leggen van contacten tussen Noord en Zuid. Veel belangrijke sprekers zijn naar de Meerpaal gekomen. En veel acties zijn gevoerd voor diverse ontwikkelingslanden.  


Zo ook de spectaculaire stepactie in 1983 van Parijs naar Dronten door 12 USRA studenten. Zij vierden in dat jaar hun 25-jarig bestaan.

12 jongelui, waaronder twee stoere dames, stepten van Parijs naar Dronten, per toerbeurt. Er was een loterij aan de actie verbonden. De actie bracht voor de Naaste Veraf  ƒ 14.000 op.


Op 10 maart 2018 vierde USRA haar 60-jarig bestaan.

Naar aanleiding van de beide jubilea  kwam één van de deelnemers aan de stepactie  op het idee om haar step aan te bieden aan het bestuur van USRA. Toen bleek dat De Naaste Veraf was opgegaan in AFOS en nog bestond en zelfs dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, besloot ze de step eerst te laten zien aan AFOS. Iet Olieman, nu Iet Wouters, toont op de foto haar step aan Wim Nijwening. Wim was jarenlang docent aan de CHLS (nu AERES) en zeer betrokken bij de uitzending van studenten naar ontwikkelingsgebieden.

                                


Op 22 september houdt AFOS een reünie voor donateurs en oud-bestuursleden. U kunt u daarvoor opgeven vóór 1 juli, op het e-mailadres van Ditta Nicolaï da.nicolai@solcon.nl  of per telefoon bij Annie Lenis tel. 0321-315035.
     

Over het werk van AFOS en de projecten wordt informatie gegeven:

  • Op de basisscholen tijdens de jaarlijkse Sint Maartenactie door middel van powerpointpresentaties en een kleine expositie van voorwerpen uit Burkina Faso.
  • Tijdens verkoop van kunstnijverheidsartikelen op markten en festivals en vaste verkooppunten.
  • Aan de donateurs via het Jaarverslag en de Jaarvergadering in het voorjaar
  • Via de Nieuwsbrief in het laatste kwartaal
  • Tijdens bijeenkomsten door middel van woord en beeld aan diverse verenigingen en clubs.
  • Via plaatselijke kranten en regionale omroep.   
  • Via website Partin www.partin.nl
  • Via website  www.burkinafasoplatform.nl
  • Via de website van AFOS en FACEBOOK


Februari 2018  

Het projectteam van Association Dagnal Roobe, werkzaam voor het water-en voedselzekerheidsproject in het noorden van Burkina Faso, en een vertegenwoordiger van het bestuur van Stichting Steun voor Oudalan, ontvangen hun certificaat na een 14 daagse stage in Benin.
 November 2017             Artikel in "De Drontenaar"  
"De Wingerd doet na 45 jaar nog steeds mee aan de Sint Maartenactie van AFOS"

De Wingerd doet na 45 jaar nog steeds mee aan Sint Maartenactie van AFOS
 
Foto: De Wingerd

Redactie: M.H.vrijdag 17 november 2017 14:00

 

BIDDINGHUIZEN - De Wingerd doet al 45 jaar mee aan de Sint Maartenactie van AFOS. In de beginjaren deden veel scholen in de gemeente Dronten mee aan deze actie van de ontwikkelingshulporganisatie. Na al die jaren is de katholieke basisschool uit Biddinghuizen de enige overgeblevene.

AFOS is opgericht in 1968 en bestaat volgend jaar 50 jaar. Sinds 1972 organiseert de stichting haar Sint Maartenactie. „Het initiatief om je - naar het voorbeeld van Sint Maarten - in te zetten voor kinderen die het minder getroffen hebben in deze wereld, kwam van de schoolkinderen in Biddinghuizen”, aldus AFOS.


In Afrikaanse kleren

„Ook dit jaar werden leden van het bestuur van AFOS weer gastvrij ontvangen door de leerkrachten van De Wingerd”, vervolgt de stichting. Verkleed in Afrikaanse kleren gaven zij informatie aan de groepen 6, 7 en 8 over het lopende project in het droge noorden van Burkina Faso.

 

„De kinderen luisterden met grote aandacht naar het verhaal terwijl ze via een powerpointpresentatie de beelden zagen”, aldus AFOS, „Veel projecten in diverse ontwikkelingslanden hebben in de loop der jaren een bijdrage ontvangen door de inzet van schoolkinderen. De leerlingen van De Wingerd doen al 45 jaar mee!”29 september 2017 te Apeldoorn. Partindag & Mondial Evenement 2017 

De koepelorganisatie voor het Particulier Initiatief organiseerde, samen met Mondial Apeldoorn, een dag met een interessant programma. AFOS werd op deze dag vertegenwoordigd door 2 personen.
Nadat de dagvoorzitter de bijeenkomst geopend had kwamen nog diverse sprekers aan het woord waaronder o.a. Lambert Grijns van het Departement Sociale Ontwikkeling en Speciaal Ambassadeur voor SRGR en HIV/AIDS. Hij ging in op de toekomst van Ontwikkelingssamenwerking en de rol die het PI daarin kan pakken. Wetenschapper Lau Schulpen vertelde over het jarenlange onderzoek naar het particuliere initiatief in ontwikkelingssamenwerking. Tijdens de lunch was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het middagprogramma stond in het teken van workshops. De dag werd muzikaal afgesloten. 

Demonstratie van waterfilter.
  


22 April 2017 te Nijkerk. Bijeenkomst Landelijke Burkina Faso Platformdag

AFOS wordt vertegenwoordigd door 3 bestuursleden.   

Zo wisselt het Burkina Faso Platform kennis en ervaringen uit   

26-04-2017
Bron: OneWorld
 
Kennissessie tijdens de Burkina Faso platform-dag
Kennissessie tijdens de Burkina Faso platformdag. Foto: Veerle Vogelzang
 
Bijna alle Nederlandse organisaties die in Burkina Faso werken zijn aangesloten bij het Burkina Faso Platform. Wat doet het platform? OneWorld neemt een kijkje op een ontmoetingsdag en spreekt met voorzitter Cees Boekelo.
Interview – De Nederlandse Ambassade in Burkina Faso constateerde tien jaar geleden dat tal van initiatieven zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking in het Afrikaanse land. ‘Die moeten we eens bij elkaar brengen’, dachten ze. Kort daarna organiseerde de ambassade een eerste ontmoeting. Cees Boekelo (66) was indertijd met zijn stichting Faso actief in het zuiden van het land. “Na die eerste kennismaking besloten we dat we bij elkaar moesten blijven komen. Samen met vijf anderen hebben we toen het Burkina Faso platform opgericht.”


Samenwerken

Kennis en ervaringen uitwisselen is het hoofddoel van het landelijke platform. “Het is ontzettend belangrijk dat we de context waarin we actief zijn, goed begrijpen”, vertelt Boekelo. “Er zijn teveel organisaties die het land waarin ze werken eigenlijk niet goed genoeg kennen. Daardoor slaan hun projecten soms net de plank mis.”Er zijn teveel organisaties die het land waarin ze werken eigenlijk niet goed genoeg kennen. “Op de website van het platform zijn de aangesloten stichtingen ingedeeld op thema en regio. Zo kun je makkelijk een partij vinden die in jouw regio of aan een vergelijkbare doelstelling werkt,” vertelt Boekelo. Ook kunnen de aangesloten organisaties een oproep op de website plaatsen, bijvoorbeeld om samen een container te verschepen. Boekelo gebruikt het platform zelf ook geregeld; bijvoorbeeld om een betrouwbaar verkooppunt voor zonnepanelen te zoeken. 


Invloed op de politiek

Daarnaast oefent het Burkina Faso Platform zo nodig politieke druk uit. In 2010 besloot Nederland de partnerlandstatus van het Afrikaanse land te beeïndigen, en de Nederlandse ambassade daar te sluiten. Het Platform was geschokt en kwam meteen in actie. “We hebben een brief naar Kamerleden opgesteld, en gesprekken met hen gevoerd. Ook hebben we een landelijke petitie georganiseerd. Het heeft tot kamervragen geleid, maar helaas niet tot herziening van het besluit”, vertelt Boekelo.

Als platform kunnen we veel meer bereiken dan als individuele stichting

Onlangs verscheen een kritisch evaluatierapport over het vertrek van Nederland uit Burkina Faso. “Naar aanleiding van dat rapport hebben we opnieuw een brief opgesteld voor de Tweede Kamer, waarin we pleitten voor een herziening van het besluit dat in 2010 is gemaakt. We hebben een reactie gekregen van minister Ploumen, waarin ze vertelt dat het besluit wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet,” vertelt Boekelo. “Ik ben er van overtuigd dat we als platform veel meer kunnen bereiken dan als individuele stichting.” 


Ontmoetingsdagen

Het platform organiseert ook ontmoetingsdagen. OneWorld was aanwezig op de zesde editie van de landelijke Burkina Faso Platformdag in Nijkerk en schreef het volgende:

Ditta Nicolaï van stichting AFOS  kwam met een duidelijk doel naar Nijkerk: “We zijn bezorgd over de politieke situatie en de machtswisseling daar. Hier horen we hoe andere stichtingen die zorgen naar hun donateurs communiceren. ” Volgens voorzitter Boekelo is dat de meerwaarde van het platform: “Hier kunnen we de verschillende verhalen naast elkaar leggen, en zo een beter beeld krijgen.” Ontwikkelingsdeskundige Sara Kinsbergen is ook aanwezig op de ontmoetingsdag. Volgens haar heeft het platform een grote functie: “Het is de meest laagdrempelige vorm van samenwerking. Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Dit is de meest laagdrempelige vorm van samenwerking

Een andere bezoeker is geboren in Burkina Faso en woont sinds 2009 in Nederland. Hij las op internet over de platformdag. “Het maakt me blij dat er mensen zijn die zich inzetten voor Burkina Faso. Ik ben benieuwd naar de verschillende projecten, maar ik wil ook graag weten waar ze tegenaan lopen. Ik ken het land goed, maar heb de afgelopen jaren ook leren denken als een Nederlander. Daarom denk ik dat ik een zinnig perspectief toe kan voegen.”


Kennissessie

Tijdens een kennissessie vertelt een van de deelnemers dat hij binnenkort een Nederlandse ambulance naar Burkina Faso brengt. Zijn tafelgenoten hebben meteen een serie vragen paraat: “Wie brengt de ambulance erheen? Aan wie geef je hem? Heb je al nagedacht over het onderhoud? Wie betaalt de benzine?” Gevolgd door tips en eigen ervaringen: “Je moet de ambulance niet aan de chef van het dorp geven, maar aan het hele dorp”, zegt de een. “Dat klopt”, zegt een ander, “maar je moet dat wél publiekelijk doen, zodat iedereen weet wie verantwoordelijk is.”

Deze gesprekken laten zien hoe belangrijk ontmoeting en uitwisseling is

“Iedere keer als ik een gesprek heb met mensen die ook in Burkina Faso werken, leer ik daar wat van”, vertelt een glimlachende Boekelo na afloop van de sessie. “Deze gesprekken laten zien hoe belangrijk ontmoeting en uitwisseling is.”

 

Toch zijn er ook onderwerpen die minder makkelijk besproken worden. Financiering van projecten kan gevoelig liggen. “Fondsenwerven in Nederland wordt moeilijker. Sommige stichtingen geven elkaar tips, anderen houden voor zichzelf welke fondsen zij benaderen.” Boekelo hoopt dat daar verandering in komt. “Mijn droom is dat we elkaar beter weten te vinden, en al onze kennis delen. Zolang we advies bij elkaar kunnen inwinnen, heeft het platform wat mij betreft bestaansrecht".

Alle presentaties op 22 april 2017 en eventuele andere documenten zullen beschikbaar worden gemaakt via de website van het Burkina Faso Platform: www.burkinafasoplatform.nl  

 

In maart 2017 was de opbrengst van stichting Kreativo voor AFOS.
         
verkoop in de Flevomeerbibliotheek in Dronten.

19 december 2016
"De Drontenaar": Jubilerende Wereldwinkel geeft 500 euro aan AFOS voor Burkina Faso

Jubilerende Wereldwinkel geeft 500 euro aan AFOS voor Burkina Faso
Ditta Nicolaï, Rien de Kwaadsteniet en Joke Vlierman (v.l.n.r.).
Foto: AFOS

Redactie: M.H.dinsdag 20 december 2016 13:36

DRONTEN - Wereldwinkel Dronten bestaat 45 jaar en heeft daarvoor het hele jaar geld ingezameld voor AFOS. Gisteravond overhandigde voorzitter Rien de Kwaadsteniet een cheque ter waarde van vijfhonderd euro voor projecten in Burkina Faso.

,,We hebben het hele jaar een tafel met producten van AFOS in onze winkel gehad, waaronder de door mensen van AFOS gemaakte jam’’, vertelt Marleen Zeelenberg van de wereldwinkel, ,,De opbrengst daarvan hebben we opzij gelegd en dat bedrag hebben wij nu aangevuld tot vijfhonderd euro.’’


Tijdens de kerstborrel

De cheque werd maandagavond overhandigd tijdens de kerstborrel van de wereldwinkel. Ditta Nicolaï en Joke Vlierman namen het bedrag namens AFOS in ontvangst.

AFOS is een Flevolandse stichting, die al meer dan twintig jaar projecten ondersteunt in het West-Afrikaanse land Burkina Faso. De stichting is een voortzetting van het in 1968 opgerichte Actiecomité Flevoland voor Ontwikkelingssamenwerking.


Familie van elkaar

,,AFOS bestond dus eerder en eigenlijk is vanuit AFOS de wereldwinkel ontstaan’’, heeft Marleen Zeelenberg uit de overlevering begrepen, ,,Wij hebben verschillende winkelmedewerkers van het eerste uur, die ook altijd bij AFOS betrokken zijn geweest.’’

Ditta Nicolaï weet dat de wereldwinkel is ontstaan uit de jongerengroep van AFOS: ,,We zijn een beetje familie van elkaar.’’


Nieuwe winkel

Terwijl AFOS zich voorbereidt op het 50-jarig bestaan in 2018, vierde de wereldwinkel in Dronten dit jaar het 45-jarig bestaan.

De winkel begon indertijd met een stand op de markt en zonder vaste winkel. Later kwam er een ruimte in het oude gemeentehuis, een winkel bij het oude gezondheidscentrum en sinds 2005 in een nieuwe winkel aan Het Ruim.


Maart 2015
In het kwartaalmagazine van Wilde Ganzen  verscheen een artikel over de samenwerking van AFOS en Wilde Ganzen in Burkina Faso. De titel is Solidariteit in Burkina Faso. Voorzitter Georges Nongkouni van ZENA en Dianne Nicolaï van AFOS vertellen enthousiast over hun bijzondere partnerschap. 
                   


25 Januari 2015
Op 25 jan. werd de opbrengst van de oliebollenactie 2014, door de prot.gemeente te Dronten, bekendgemaakt. AFOS mocht een cheque van € 3.150,00 voor het Zonnepanelenproject in Burkina Faso ontvangen. De actie heeft een recordbedrag opgeleverd. 150 Vrijwilligers hielpen mee om deze actie tot een groot succes te maken.
      

December 2014. Oliebollenactie door de Protestantse Gemeente te Dronten.
 

Voor het 8ste 
jaar maken vele vrijwilligers de lekkerste oliebollen van Dronten voor Goede Doelen. Dit jaar mag AFOS in de opbrengst delen. Op 25 januari worden de cheques uitgereikt tijdens de bijeenkomst van DKerk Draait Door in kerkcentrum De ARK.

                         

AFOS doet mee aan de Verhalen-en Fotowedstrijd van Partin/Wilde Ganzen
Op 25 oktober 2014 werd het verhaal van AFOS en de bijgeleverde foto, voor de Verhalenwedstrijd Kleine Goededoelen genomineerd. Op 29 november heeft Minister Ploumen de prijzen uitgereikt. Voor elke prijs werd een bedrag van € 3.500, = beschikbaar gesteld. AFOS kwam op de vijfde plaats voor het verhaal en viel in de prijzen met de foto. Een gedeelde tweede plaats!
De jury beoordeelde het verhaal en de foto. 
Kijk voor alle genomineerde verhalen  op www.kleinegoededoelen.nl 

 Het verhaal en de foto:  
"Tweede kans onderwijs voor Aceita"

Mijn naam is Aceita Ouedraogo, ik ben 18 jaar. Ik woon in het dorpje Mogtédo in Burkina Faso. Sinds twee jaar heb ik een zoontje Basirou. Zijn vader kon niet voor hem zorgen omdat hij ook nog jong was, daarom woon ik nog op het erf van mijn ouders. Elke dag doe ik het huishouden, ik haal water en  ik maak het vuur aan. Dan ga ik met Basirou naar het veld om de gewassen te bewerken. Verder help ik mijn moeder met het brouwen van dolo, het bier dat ze verkoopt op de markt.
Eerlijk gezegd vind ik het wel jammer dat ik zo jong moeder ben geworden. Ik ben ook niet naar school geweest omdat er geen school was toen ik 7 jaar was. Pas in 2004 werd er een basisschool gebouwd met geld van de Nazara, de blanke mensen. Onze dorpsgroep is lid van ZENA, een organisatie van 12 dorpsgroepen die al 20 jaar allerlei projecten uitvoert met hulp van de Nazara. Toen de school gebouwd werd was ik net te oud om in te stromen. Tot nu toe heb ik niet leren lezen en schrijven. Diep in mijn hart zou ik wel graag mijn eigen naaiatelier willen hebben, maar daarvoor moet je wel Frans kunnen en ook kunnen lezen, schrijven en rekenen. Nu spreek ik alleen Mooré. Eigenlijk weet ik niet hoe ik in de toekomst mijn eigen geld kan verdienen...
Nu, drie jaar later, ziet mijn leven er heel anders uit. De dorpsgroep heeft zonnepanelen gekregen voor de basisschool. De mensen van ZENA hebben uitgelegd dat wij nu 's avonds naar school kunnen omdat er licht brandt in de klaslokalen. Het is vooral voor meisjes zoals ik die nooit naar school zijn geweest. Ik ga nu doordeweeks elke avond naar school. Ik heb eerst een jaar in Mooré leren lezen, schrijven en rekenen en nu leer ik het in het Frans. In oktober heeft een blanke vrouw ons bezocht samen met de mensen van ZENA. Ze vroeg in het Frans wat we nu wilden worden. Ik begreep het goed en heb gezegd dat ik wil leren naaien. Andere leerlingen wilden monteur of weefster worden. Wellicht komt er nu een Centre de Formation. Ik mocht haar in het Frans bedanken. De anderen vonden het te eng, maar ik durfde het wel. Ik oefen alvast voor als ik straks mijn naaiatelier heb.      

Tekst: Dianne Nicolaï
Stichting AFOS te Dronten
www.afosflevoland.nl

foto: Georges Nongkouni Burkina Faso
                                                 

Als u ons werk wilt steunen?

Wordt dan donateur of maak een bedrag over op ons bankrekening nummer NL08 INGB 00021.77.720 t.n.v AFOS te Dronten.