Nieuws lezen

17/12/2020
Kerstactie voor Oudalan
Kerstactie december 2020

 Geef vrouwen in Burkina Faso hun ecologische moestuin!
 

 
Dit is Aisha. Aisha woont in de provincie Oudalan, in de Sahelregio van Burkina Faso, één van de armste gebieden in de wereld. Ze heeft haar dorp vorig jaar moeten ontvluchten voor geweld en woont nu in de provinciestad Gorom-Gorom met haar man en kinderen.
Aisha is voor haar bestaan afhankelijk van landbouw en veeteelt.  Maar de moestuin die zij had in haar dorp heeft zij achter moeten laten.
De provincie Oudalan kampt al jaren met extreme droogte. De woestijn rukt op en de bodem is uitgeput. Het vee scharrelt rond naar eten dat er niet is. Door het extremistisch geweld van de afgelopen jaren zijn er vele vluchtelingenkampen ontstaan. Op zoek naar onderdak en eten worden spaarzame bomen gekapt voor hout om op te koken en voor de verkoop. Er vindt hierdoor een enorme kaalslag plaats. 
Dit kan zo niet langer! Tijd voor meer groen, voedsel en inkomen.
Stichting Steun voor Oudalan werkt samen met partnerorganisatie Dagnal Roobe aan een project voor duurzame vergroening. Volgens de principes van agro-ecologie zullen groentetuinen worden aangelegd in Gorom-Gorom waar het veilig is. Er worden bomen geplant, de bodem wordt hersteld en alleen organische gewasbescherming en bemesting worden gebruikt. De tuinen zijn bedoeld voor de vrouwen van Gorom-Gorom en de vluchtelingenvrouwen. Zij krijgen zo samen de mogelijkheid gewassen te kweken en met de verkopen een zelfstandig bestaan op te bouwen.
 
De grond is er al. Wat we missen is de omheining en water.
Dagnal Roobe geeft de vrouwen de beschikking over een hectare braakliggende grond. De experts van APAF (een vereniging voor promotie van agroforestery) helpen met de techniek. Om te kunnen beginnen is er een omheining en een waterpomp nodig. Met jouw bijdrage gaan die voorzieningen er komen! Dan kan er in het nieuwe regenseizoen, in juli 2021, worden gestart met de eerste groep van 30 vrouwen. Het streven is om uiteindelijk 100 vrouwen zoals Aisha hun eigen stuk grond van 100m2 te geven. Zo hebben zij weer kans op een toekomst en de natuur heeft kans op herstel. bieden. Dan hebben zij weer een kans op een toekomst en de natuur heeft kans op herstel. 
Help je mee? Volg de link of scan de QR -code om te doneren
https://www.steunvooroudalan.com/donations/kerstactie2020/
Voor een structurele bijdrage of meer informatie kun je terecht op onze website www.steunvooroudalan.com.
Iedere gift is van harte welkom. Stichting Steun voor Oudalan werkt met vrijwilligers en je geld komt daar terecht waar jij het voor bedoeld hebt.  Namens Aisha en de vrouwen van Oudalan bedankt!
 
 
 
 
 
Terug

Als u ons werk wilt steunen?

Wordt dan donateur of maak een bedrag over op ons bankrekening nummer NL08 INGB 00021.77.720 t.n.v AFOS te Dronten.