Project

Bezoek aan Burkina Faso, oktober 2013. (verslag Dianne Nicolaï)(lopend)


Jaar: 2013
Plaatselijke acties: xx
Subsidiegevers: xx
Organisatie: xx
Kosten: xx
Omschrijving:

Het is altijd heel leuk en verrassend om met eigen ogen te zien hoe de projecten die alweer enige jaren geleden zijn gerealiseerd volledig zijn geïntegreerd in het leven van alledag in Burkina Faso.  Dat overkwam me meerdere keren tijdens mijn laatste bezoek aan diverse projecten van onze partner Association Femmes de ZENA in oktober 2013. Op weg naar één van de dorpen, Mogtédo, waar we al diverse onderwijsprojecten hebben uitgevoerd, kwamen we eerst langs het dorp Kuikuighin.

In 2004 is er door AFOS met geld van Wilde Ganzen en NCDO een irrigatiepomp en zaaigoed geschonken aan de dorpsgroep van Kuikuighin.

In 2006 heb ik toen al kunnen zien hoe er uien en papaya’s werden geteeld. Maar dit keer was ik toch wel zeer verrast door de omvang van de irrigatievelden en de enorme diversiteit van gewassen die de dorpsgroep aan het telen was. Eduard Ouedraogo, de voorzitter van de dorpsgroep sinds het begin van de samenwerking liet ons zien wat de dorspgroep allemaal verbouwde op het veld. Okra, pepers, sinaasappels, bonen, mango’s, tomaten, uien. 

Alles groeide dankzij het water uit  het nabijgelegen stuwmeer. De irrigatiepomp pompt het water op en de tuinbouwers zorgen via een kanalensysteem dat het water regelmatig bij de gewassen terecht komt.  Eduard vertelde dat de huidige irrigatiepomp niet die is van 2004 die met het project geschonken is . Deze pomp was kapot gegaan en moest nog gerepareerd worden. De dorpsgroep had echter besloten van de opbrengst uit de verkoop van de gewassen een andere pomp te kopen, zodat het werk niet stil kwam te liggen. Dit soort initiatieven zijn precies het doel van onze projecten. We streven er altijd naar dat de mensen zelfstandig het project kunnen voortzetten. Of de dorpsgroep leden leveren zelf een bijdrage voor een voorziening, bijvoorbeeld voor het gebruik van een graanmolen of een waterpomp óf er is een verdienmodel doordat men inkomsten krijgt uit verkoop. In ieder geval creëert men zelf de middelen om de voorziening  te onderhouden.

Dit mechanisme werkt ook zo bij het herbebossingsproject van de dorpsgroep van Zagthouli, ook een van de dorpen die bij ZENA horen.  In 2001 is een productiebos aangelegd met fondsen van AFOS/Zeewolde Werelddorp waardoor er de afgelopen 4 jaar elk jaar gekapt kan worden. De inkomsten variëren tussen de 120 en 180 euro per jaar. De dorpsgroep heeft hierdoor de mogelijkheid andere zaken op te lossen of men verdeelt de inkomsten.

Het lopende project, namelijk  zonnepanelen voor de vrouwengroepen van de 12 dorpen van ZENA kent het zelfde principe.

Als een vrouw van ZENA een zonne-energiesysteem krijgt stort zij elke maand een bijdrage op een gemeenschappelijke bankrekening. Hierdoor is  het onderhoud gegarandeerd en kunnen ook meer vrouwen op den duur een systeem krijgen. AFOS werft fondsen  voor zonnepanelen voor 240 vrouwen. De vrouwen zelf kunnen dan nog 120 vrouwen op den duur aan een systeem helpen. Zo hebben alle 360 vrouwen van ZENA straks verlichting op hun erf.

 

Terug

Als u ons werk wilt steunen?

Wordt dan donateur of maak een bedrag over op ons bankrekening nummer NL08 INGB 00021.77.720 t.n.v AFOS te Dronten.